Priča o jogi za decu

Promocija knjige ,,Priča o jogi za decu,, autorke Helene Rill, održana je u Dudovoj šumi. ,,Priča o jogi za decu,, je knjiga za roditelje koji žele da uče decu kroz igru. “Priča o jogi za decu” je prva domaća knjiga o jogi za decu u Srbiji.

.

U nedelju, 16. avgusta 2015. godine, u Dudovoj šumi sa početkom u 17 sati održaće se predstavljanje knjige “Priča o jogi za decu”. Knjigu, koju je ilustrovala Asja Vasiljev, predstaviće autorka Helena Rill iz Beograda.

.

Organizator promocije je Udruženje građana „Klara i Rosa“ iz Subotice.

.

Knjiga “Priča o jogi za decu” autorke Helene Rill, sertifikovane instruktorke joge, čiji je izdavač Joga savez Srbije, izašla je iz štampe krajem marta 2015. godine. „Priča o jogi za decu“ je knjiga za roditelje koji decu žele da uče kroz igru i ujedno prva knjiga o jogi za decu u Srbiji.

Učenje uz jogu ovom knjigom otvara nove prostore u obrazovanju dece a ujedno i promoviše negovanje mentalnog i telesnog zdravlja kod dece, omladine, kao i odraslih.  Recenzent prof. dr Predrag Nikić ukazuje na važnost koju jogi možemo pridati u vaspitavanju i obrazovanju dece:

„Dobro osmišljeni časovi, u skladu sa uzrastom i razvojnim potrebama omogućavaju deci da napreduju u svim aspektima fizičkog razvoja, da razviju samopouzdanje i samopoštovanje i poštovanje drugih, da ovladaju svojom pažnjom, ali ujedno da uživaju i zabave se.

.

Ovo je priča o Maši i Saši. Ovog petka idu kod bake i deke. Tamo se druže, istražuju prirodu i mnogo toga iz prirode ih podseća na položaje u jogi: bilo da su to leptir, golub, pas, mačka, sunce koje pozdravljaju ili lotos. Objašnjavajući deki i baki kako da rade jogu, oni je pokazuju i nama.“

 Odlomak iz uvoda („Priča o jogi za decu“, H. Rill, A. Vasiljev):

.

„U našem društvu deca uče mnogo toga, ali čini mi se malo o sebi samima, o samoprihvatanju, o samopouzdanju, kako da se osećaju povezana sa sobom i svojim zdravljem, da budu uravnotežena i puna života, da prihvataju sebe takvu kakva jesu, da uče o svojim granicama.

.

Stoga je ova knjiga prvenstveno priča za decu; ona teži da ih usmeri da bolje upoznaju sebe, da otkrivaju i koriste sopstvene mogućnosti, da razvijaju istinski human odnos prema ljudima i prirodi čiji su deo. Ona nije pravi priručnik joge: u njoj nema teorije niti velikih objašnjenja, a izbor položaja i tehnika disanja sveden je na one najzanimljivije. Knjiga je utoliko priručnik što, korak po korak, kroz neke od osnovnih tehnika, predstavlja početak i inspiraciju da zajedno sa decom dalje zaronite u jogu i učenje o sebi a uz to i da se igrate i uživate.

.

SR