PACT -Projekat održan u okviru Erasmus programa

Jedan od najvećih problema sa kojim se ljudi u Evropi suočavaju poslednjih godina je radikalizacija, koja je rezultat sve manjeg učešća Evropljana u političkom životu, medijske manipulacije i nepostojanja kritičkog mišljenja.

.

Ovi trendovi postaju još izraženiji u kriznim vremenima kada su ljudima ograničene lične slobode i kretanje. Fenomen radikalizacije često se danas poistovećuje sa terorizmom i nasilnim ekstremizmom.

.

Koji su razlozi radikalizacije i kako funkcionišu procesi radikalizacije? Ko su akteri i kako se propagira radikalizacija? Kako se mogu preneti i ostvariti demokratske vrednosti? Koja su demokratska sredstva dostupna za sprovođenje inicijativa? Kako funkcioniše političko učešće? Koje veštine treba steći da bi se moglo učestvovati u društveno-relevantnim temama? Kako povećati kritičko mišljenje kod građana i smanjiti medijsku manipulaciju? Cilj ovog projekta je otkriti kako metodički osnažiti građane da učestvuju u društveno relevantnim pitanjima. Kao rezultat projekta nastaće članci kao i vodič i metodološki set alatki kako bi se povećale mogućnosti za učešće Evropljana u društvenom životu.

.

Nosilac projekta je Akademie für Poltische Bildung und demokratiefördernde Maßnahmen (Austrija).

Partneri na projektu: Mosaic politismos & dimiourgikotita (Grčka), LUETEC (Italija), Within Europe EV (Nemačka) i UG Klara i Rosa (Srbija).

SR