CHAT 2020 -Projekat održan u okviru Erasmus programa

Projekat Chat 2020 – Implementation Digital Storytelling Methods in Adult Education je podržan kroz Erasmus program a UG “Klara i Rosa” je nosilac projekta. Partneri na projektu su : The Akademie fur Politische Bildung und demokratiefordernde Maßnahmen (Austrija), VšI EDUKACINIAI PROJEKTAI (Litvanija), Associacao Recreativa Cultural e Social de Silveirinhos (Portugal) i Libera Universita Europea Terza eta Campania (Italija). Trajanje projekta je od septembra 2020. do septembra 2022. godine.

.

Digital storytelling je kombinovanje umeća pričanja priča različitim multimedijalnim alatima kao što su vizuelni, video i audio materijali, spoj digitalnih grafika, teksta, naracije, video i audio zapisa koji prezentuju informacije o određenoj temi. Primenom savremenih dostignuća video i audio tehnologija u nastavnom procesu se stvara inovativni pristup obrazovanju koji nastavu čine atraktivnijom, podstiču kreativnost i efikasnije učenje.

.

Polazeći od iskustava i dobrih praksi koje poseduju partnerske institucije u primeni metode digitalnog pripovedanja (digital storytelling), ovaj međunarodni tim ima nameru da poboljša kompetencije edukatora za odrasle u korišćenju alata za digitalno pripovedanje kako bi u svojim učionicama kreirali multimedijalne projekte. Nastavnici će u obrazovnom sistemu moći da koriste digitalno pripovedanje na svim nivoima kako bi pomogli učenicima da razviju veštine pisanja, prezentacije, organizacije i rešavanja problema i kako bi postigli efikasnu digitalnu inkluziju.

.

Učenje digitalnih veština neophodni su ključevi društva i ekonomskog razvoja. Kako se moderna društva i ekonomije menjaju usled globalizacije i tehnološkog napretka, potrebna je temeljna transformacija obrazovanja i obuke širom Evrope kako bi se postigla znanja i veštine potrebne za rast, zapošljavanje i aktivno učešće u društvu.

SR