Gostovanje umetnika iz Pečuja

U okviru povezivanja i saradnje sa nezavisnim umetničkim centrima iz regiona koji su trebali biti naši gosti tokom prethodne godine uspostavili smo saradnju sa Društvenim centrom Rojc iz Pule, Zavodom Sploh iz Ljubljane i Szabadkikötő iz Pečuja.  Na žalost, zbog zdravstvene situacije u celom svetu to nije moglo biti sprovedeno kako je prvobitno planirano ali su iz toga nastali radio razgovori sa umetnicima, Dvorišna galerija i mogućnosti za dalju saradnju.

.

Kako su se zdravstvene okolnosti ublažile dobili smo priliku da na poslednji događaj (projekta Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse, podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija) ipak dovedemo u goste umetnike iz Pečuja!

.

Gostovanje pečujskih umetnika realizuje se u saradnji sa Fondacijom Heinrich-Böll-Stiftung sa sedištem u Beogradu i UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.

U subotu, 26. juna 2021. godine sa početkom u 18 časova u Dvorišnoj galeriji Centra biće otvorena izložba grafičkog kolektiva Drukker dok će grupa Cedar Knoll nastupiti u okviru festivala Shablon, istog dana, sa početkom u 19h u prostoru Samo pivo (Petra Drapšina 7).

.

https://www.facebook.com/samopivosubotica

https://www.facebook.com/sxablon

.

Dvorišna galerija nalazi se na adresi Korzo 1 u dvorištu, na zidu nekadašnjeg bioskopa Korzo, kasnije Radnički. Izložbu će otvoriti Jelena Grujičić, koordinatorka za likovnu umetnost Centra za savremenu kulturu i umetnost, Subotica.

.

DRUKKER

Udruženje Műintézet osnovano je 2018. godine i okuplja umetnike oko grafičke radionice pod nazivom DRUKKER. Njihova opsesija je stvaranje otisaka. Nekoliko studenata iz Pečuja formiralo je grupu stvaralaca i pozvalo druge umetnike, nastavnike i studente da se pridruže društvu grafičara. Započeli su zajednički rad 2018. godine i od tada uspešno sarađuju sa lokalnim i nacionalnim nevladinim organizacijama, umetničkim obrazovnim institucijama, univerzitetima u regionu i širom zemlje, LMBTQI + organizacijama, delujući na različitim poljima aktivizma kao što su stambeni problemi, briga o beskućnicima, razvoj zajednice i sl. Objavljuju art-zine publikacije i tematske serije ručno rađenih grafika. Kao značajna i uvek rastuća zajednica sa različitim mišljenjima podstiču druge ljude i grupe da se ponašaju kao aktivni građani i generalno odgovorni lokalni stanovnici. Trude se da predaju i stvaraju umetnost zajedno i provode dragoceno vreme pod zastavom kolektivne solidarnosti.

www.facebook.com/drukkerpecs

.

CEDAR KNOLL 

Cedar Knoll je četvoročlana grupa iz Pečuja koja se kreće u žanru soft grunge i koja će nam se predstaviti drugog dana Шаблон festivala, sa početkom u 19h, Samo pivo.

www.facebook.com/cedarknollband

https://www.youtube.com/c/cedarknollband/videos

Više o pečujskim kulturnim prilikama možete saznati i kroz radio emisije (na mađarskom jeziku) “U gostima” koje su se emitovale na Radiju Plac:

www.ckplac.org/plac-radio/u-gostima

.

SZABADKIKÖTŐ

https://www.facebook.com/SzabadKikotoPecs

.

Foto: Damir Vujković

.

 

SR