Dvorišna galerija – Drukker

U subotu, 26. juna 2021. godine sa početkom u 18 časova u Dvorišnoj galeriji Centra biće otvorena izložba grafičkog kolektiva Drukker iz Pečuja. Dvorišna galerija nalazi se na adresi Korzo 1 u dvorištu, na zidu nekadašnjeg bioskopa Korzo, kasnije Radnički. Izložbu će otvoriti Jelena Grujičić, koordinatorka za likovnu umetnost Centra za savremenu kulturu i umetnost, Subotica.

.

Subota, 26. jun 2021. / Dvorišna galerija / 18:00

.

Udruženje Műintézet osnovano je 2018. godine i okuplja umetnike oko grafičke radionice pod nazivom DRUKKER. Njihova opsesija je stvaranje otisaka. Nekoliko studenata iz Pečuja formiralo je grupu stvaralaca i pozvalo druge umetnike, nastavnike i studente da se pridruže društvu grafičara. Započeli su zajednički rad 2018. godine i od tada uspešno sarađuju sa lokalnim i nacionalnim nevladinim organizacijama, umetničkim obrazovnim institucijama, univerzitetima u regionu i širom zemlje, LMBTQI + organizacijama, delujući na različitim poljima aktivizma kao što su stambeni problemi, briga o beskućnicima, razvoj zajednice i sl. Objavljuju art-zine publikacije i tematske serije ručno rađenih grafika. Kao značajna i uvek rastuća zajednica sa različitim mišljenjima podstiču druge ljude i grupe da se ponašaju kao aktivni građani i generalno odgovorni lokalni stanovnici. Trude se da predaju i stvaraju umetnost, zajedno i provode dragoceno vreme pod zastavom kolektivne solidarnosti.

.

www.facebook.com/drukkerpecs

.

Više o pečujskim kulturnim prilikama možete saznati i kroz radiju emisiju U gostima koja se emitovala na Radiju Plac:

.

.

Izložba se realizuje  u sklopu saradnje između Szabadkikötő iz Pečuja i Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice u okviru programa „Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse“. Program je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija po projektu UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.

.

Foto: Damir Vujković

.

 

SR