Dvorišna galerija: Somorai Renáta – Ples Dimenzija

Pozivamo vas na otvaranje izložbe Renate Šomorai: Ples Dimenzija, u subotu, 3. februara 2024, u 12 časova u Dvorišnoj galeriji (Korzo 1).

.
Ples Dimenzija

.
„U središtu mojih slika je šarena/višebojna igra tekstura, koju implementiram na dvodimenzionalnoj ravni. Kroz kontrast jarkih živih boja i različitih površina, unosim pokret i dinamiku u radove postavljajući ih pored, iznad, ispod jedan drugog, poput kolaža. Često se na mojim slikama pojavljuju motivi prirode, prikazani na netradicionalan način. Koristeći različite tehnike ističem i naglašavam teksturalno bogatstvo i zanimljive predmete iz okruženja. Koristeći materijale koje sam redovno odlagala – misleći da će jednog dana biti dobri za nešto – htela sam da izmestim ove kolaže iz prostora, eksperimentišem sa 3D kolažom i učinim da moja slika rezonira drugačije. Sa zadovoljstvom predstavljam eksperimente koje sam pripremila za ovu izložbu koja mi je dala priliku da isprobam nove mogućnosti.“

.

Renata Šomorai je rođena 1995. godine u Zrenjaninu. Započela je studije u Gimnaziji za talentovane učenike „Boljai“ u Senti, smer tehničar likovne umetnosti, zatim nastavila studije na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Pečuju, smer slikarstvo, na kojem je diplomirala master studije 2019. godine. Studirala je i na Akademiji lepih umetnosti u Bratislavi sa Erazmus stipendijom. Godine 2018. dobila je Fundamenta – Amadeus kreativnu stipendiju, a 2019. osvojila je prvo mesto na Nacionalnoj studentskoj konferenciji umetnosti, u kategoriji slikarstvo. Pored mnogih grupnih izložbi, imala je i 4 samostalne izložbe u Segedinu, Kanjiži i Senti.

.

.

Program Dvorišne galerije podržava grafička radionica i štamparija Dielle.

.

SR