Dvorišna galerija: Nikola Zaklan – Muzika

U subotu, 30. marta 2024. godine, sa početkom u 12 časova u Dvorišnoj galeriji (Korzo 1) biće otvorena izložba radova Nikole Zaklana pod nazivom Muzika.

.
„Muzika, neizostavan deo svakog dana mog života, sreća, tuga, ushićenje, svakodnevnica, rad, odmaranje, postojanje…sve je propraćeno muzikom. Koncert je prilika da je doživiš, 1 na 1 ili 5 na 100.000…da slušaš te stvaraoce kako je prenose tebi i svima, i pustiš da te nosi gde god da je krenula. A mene fascinira kako im to uspeva, ne plešem, slušam i gledam ih, prirodno je bilo da poželim da ih crtam. I tako je počelo, ja idem na koncerte da crtam muzičare.

.
Festival je tek rolerkoster: sadrži nagle skokove, padove i okrete i na taj način dolazi do podizanja adrenalina, a uz to je vožnja sigurna jer postoje kaiševi koji obezbeđuju sigurnu vožnju. Dela koja su pred vama su nastala na festivalima, svaki rad je potpisan od strane muzičara koji je na njemu, njima se svidelo, nadam se da će i vama.“

.

Nikola Zaklan je rođen u Subotici, prve kurseve crtanja i slikanja pohađao kod subotičkih umetnika, gde su i nastali njegovi prvi radovi koje je izlagao od 1992. na grupnim i samostalnim izložbama u Subotici. 2001. godine se seli u Banjaluku, Akademiju umetnosti je završio na Univerzitetu u Banjaluci 2005. godine.

.
Radove je izlagao na samostalnim izložbama u Banjaluci, Novom Mestu, Prijedoru, Beogradu, Londonu.
Dobitnik brojnih nagrada za crtež i idejna rešenja. Učestvovao je na brojnim likovnim kolonijama u regionu.
Od 2016. živi i radi u Beogradu.

.

zaklan.net

.

.

Izložba je podržana donacijama građana kroz „#crowdfunding kampanju @tragfondacija, kao i od strane štamparije @dielle.subotica

 

SR