Dvorišna galerija: Melinda Šefčić

Centar za savremenu kulturu i umetnost sa zadovoljstvom predstavlja radove  subotičke umetnice Melinde Šefčić njenu izložbu pod nazivom „Priroda gledana na drugačiji način“ u Dvorišnoj galeriji.

.

Melinda je na Hrvatskoj umetničkoj sceni poznata kao jedna od značajnih i vrlo aktivnih stvaralaca i slikarki, naročito kada su u pitanju intervencije i ,,oplemenjivanje’’ javnih institucija i površina

.

Subota, 4. decembar 2021. / Dvorišna galerija / 14:00

.


Uz prisustvo umetnice, izložbu je otvorila Jelena Grujičić, koordinatorka Centra za savremenu kulturu i umetnost, u subotu4. decembra 2021. godine..

.

Zahvaljujemo firmi Craft Marketing na podršci.

.

.

.

Dr. art. Melinda Šefčić rođena je 1986. godine u Subotici u R. Srbiji. 2006. godine upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu smjer slikarstvo, a 2012. godine diplomirala je na diplomskom studiju slikarstva u klasi izv. prof. Zoltana Novaka. U svibnju 2018. godine doktorirala je na studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u umjetničko-znanstvenom području na temu “Rehumanizacija i reestetizacija bolničkoga prostora – primjer likovnoga rješenja jednoga bolničkoga odjela”, pod mentorstvom red. prof. art. Svjetlana Junakovića i red. prof. dr. sc. Vere Turković.

.

Izlagala je na brojnim samostalnim izložbama od kojih se izdvajaju „Introspekcija“, Galerija „dr Vinko Perčić“ (Subotica), „Mirror of my Soul“, u sklopu TEFAF festivala (Maastricht u Nizozemskoj), „Likovna umjetnost kao terapija“ u Galerija Bačva u HDLU (Zagreb), „Mirror identity“ u Gallery PRZYTYCK u Tarnogórskie Centrum Kultury (Tarnowskie Góry u Poljskoj), kao i na velikom broju skupnih izložbi kako u Hrvatskoj tako i diljem svijeta od Italije, Portugala, Grčke, Srbije, Makedoni, Indije, Poljske, Njemačke, Francuske i SAD-a. U sklopu tih međunarodnih izložbu u Italiji je 2014. nagrađena za „Mirror of my soul“ na „3 minuti per 30 articoli“, festival DeltArte u Rovigo, dok je u 2021. ostvarila nagradu za najbolji projekt nevladine organizacije za sigurnost zajednice u RH. Sudjelovala je na brojenim umjetničkim festivalima i rezidencijalnim programima u sklopu čega je izvela brojne umjetničke intervencije u javnom prostoru.

.

Sudjelovala je na znanstvenim skupovima diljem Hrvatske od kojih se izdvajaju Međunarodni stručno-znanstveni skup „Sretna djeca“, Umjetnost, igra, mašta, spoznaja, vježba i terapija; Zagreb; Stručni znanstveni skup „Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti – susret profesije i politike“, Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Zagreb; MIND & BRAIN – 57th International Neuropsychiatric Congress, Pula;

.

Hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije s međunarodnim sudjelovanjem i 6. internacionalni simpozij psihijatrije i kognitivne neuroznanosti (ISPCN), Rab,… te ima višegodišnje iskustvo pedagoškog rada uz provođenje projektnih terapijsko-umjetničkih aktivnosti s djecom i odraslima.

.

Organizatorica je i moderatorica umjetničkog projekta C.R.T.A. od 2010. godine. 2017. godine kroz EU projekt CreArt – platforma za povezivanje znanosti i umjetnosti realizirala je projekt „Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost kao terapija“ oslikavanja KBC Zagreb na lokaciji Rebro. 2018. godine bila autorica i voditeljica te umjetnik sudionik projekta „Uzorna kaznionica“ koji se provodio u Kaznionici u Požegi, a bio financiran od strane Ministarstva pravosuđa RH. U 2019. godini organizatorica je i voditeljica EU projekta CreArt 2.0. „Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću“ u Zatvoru u Zagrebu poznatijem kao Remetinec, te projekt „Estetizacija i rehumanizacija bolničkoga prostora: Umjetnost u svrhu zdravlja“ u dječjim bolnicama u Zagrebu. 2020. godine potpisuje autorstvo i vodstvo projekta „Horizont slobode“, koji se proveden u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, te je provodila projekt „Estetizacije bolničkog prostora“ pod financijskim pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH.

.

Također u 2020. ostvarila je financijsku potporu AMPEU Erasmus+ KA2 projekta „Arts of Freedom“, kojega vodi i provodi s EU partnerima. U 2021. autorica je i provoditeljica projekta: „Digitalna estetizacija bolničkoga prostora“, pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture RH, projekt „Sloboda stvaranja“ kojega financira Ministarstvo pravosuđa RH, koordinirala je projekt „Murali Murtić“ u sklopu izložbe povodom „100 godina Murtića“, participirala je u pripremi Bijenala slikarstva (kategoriji murala), itd.

.

Također, u 2021. ostvaruje suradnju s Wiener osiguranjem provodeći projekt „Wienerznajstori“, provodi projekt „Digitalna fauna“ u suradnji s umjetnicom Leom Vidaković i Katrin Novaković koji financira Ministarstvo kulture i medija RH. Navedene projekte provodi u partnerstvu s Hrvatskom društvom likovnih umjetnika (HDLU) čija je članica Upravnog odbora od 2014. godine, dok je u 2021. godini pokrenula svoju Umjetničku organizaciju „Mural Hub“. Također je član Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika od 2015. godine, te član HDLU od 2011. godine.

.

Od 2019. godine vanjska je suradnica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, te joj se u 2020. godini pokrenut izborni kolegij, također na ALU, pod nazivom „Estetizacija javnog prostora umjetnošću“.

.

Izložba je realizovana u okviru projekta UG “Klara i Rosa” i Centar za savremenu kulturu i umetnost u okviru programa „Centar za savremenu kulturu i umetnost kao pokretač društvene promene“. Projekat je podržan od strane Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacije Jelena Šantić, Grupe 484 i Evropske unije..

.

#EUzaTebe
.

SR