Dvorišna galerija: Ana Maria Sabo – The Body of My Mind

U subotu, 4. novembra, u 12 časova u Dvorišnoj galeriji (Korzo 1) otvaramo izložbu Ane Marie Sabo pod nazivom The Body of My Mind.

.

Naslov govori o rušenju predrasuda da je moje telo moje telo, moj um moj um, odnosno da se dimenzije našeg iskustva postojanja mogu jasno odvojiti jedna od druge. Nasuprot tome, naša unutrašnja stvarnost je često potpuno drugačija. Naš lični odnos prema vremenu nije jednak ritmu koji diktiraju uređaji za merenje vremena, niti se doživljaj sopstvenog tela može meriti zakonima fizike. Sve ovo čini osnovnu ideju koja polazi od toga da su spoljašnje i unutrašnje stvari neodvojive: granica između njih može se samo veštački povući. U tom smislu, možda i nije iznenađujuće što se u eri klimatske krize naše lične i kolektivne neuroze ogledaju u našem odnosu sa okolinom.

.
Telo mog uma je unutrašnje telo, telo u telu. Njegovo stanište je pejzaž unutar pejzaža. Da biste ga pronašli, morate zumirati na mikroskopskom nivou. Tamo, u neverovatnim, nadrealnim pejzažima, naša čula daju i primaju informacije. Osećaj vazduha i prostora je isti u svim razmerama. Ja sam drugačija.

.
Ana-Maria Szabó (1989, Targu Mureš, Rumunija)

.
Od 2000. do 2008. godine Ana-Maria Szabó je bila đak umetničke gimnaziji Targu Murešu, a zatim je između 2008. i 2013. studirala slikarstvo na Univerzitetu lepih umetnosti i dizajna u Kluž-Napoki, gde je magistrirala 2013. godine. Studira u Italiji kao stipendista Erazmus programa. Učestvuje na mnogim umetničkim kampovima u Rumuniji i Mađarskoj i često izlaže na grupnim izložbama. Njeni radovi se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama u Rumuniji i inostranstvu.

.
Član je Umetničke kolonije u Alešdu, Udruženja rumunskih umetnika i kulturnog udruženja Društvo prijateljstva Mikloš Jakobovits. Od 2021. je zaposlena u redakciji kulturnog časopisa Ujvarad (Novi Varadin) sa sedištem u Velikom Varadinu, kao urednica rubrike za likovnu umetnost. Trenutno živi i radi u Velikom Varadinu.

.

.

Izložba se realizuje u okviru podrške EED (European Endowment for Democracy) i Grada Subotice.

 

SR