U gostima – Mata Csaba

Svake subote u terminu od 19 časova na programu Radija Plac emitujemo emisiju U GOSTIMA u kojoj razgovaramo sa umetnicima, kulturnim radnicima, naučnicima i uopšte ljudima širokog duha iz bližeg i daljeg okruženja. Ko kome dolazi u goste gotovo da je nemoguće precizno zaključiti što dodatno isključuje manire kurtoazije na koje smo navikli.

.

Subota, 22. maj 2022. / Radio Plac / 17:00

.

U subotu 22. maja 2021, od 19 časova na Radiju Plac emitujemo sedamnaestu epizodu emisije U GOSTIMA gde nam je gost Mata Csaba, organizator kulturnih događaja, Szabadkikoto, Pečuj.  Repriza emisije je na programu u ponedeljak od 17 časova.

.

Mata Čaba je rođen 1981. godine u Egeru. Već u srednjoj školi je bio aktivno uključen u događaje u zajednici. Studirao je menadžment kulture na Univerzitetu Eotvos Lorand.

Prvi put je volontirao na Mediawave festivalu 2005. godine. Zatim ulazi u ZöFi i pronalazi prostor u Budimpešti. Kao aktivista, uključen je u nekoliko zelenih pokreta. Član je osnivača Udruženja Recycle Mission Hungary. Od 2007. otkriva Labor eksperimentalni kulturni prostor, što ponovo potvrđuje njegovu ljubav prema zajedničkim prostorima.

Preseliće se u Pečuj 2010. godine da bi bio deo EPK (Evropske prestonice kulture). Ovde lansira Velosophie, prvi mađarski Bike Kithen. Zatim se 2012. godine priključuje organizaciji O.Z.O.R.A. festivala. U 2015. godini on i njegovi prijatelji otvoriće Kulturni centar Szabadkikötő. Te godine se i venčao i dobio prvo dete 2016. godine.

Do danas, prostori i događaji u zajednici igraju glavnu ulogu u njegovom životu.

Trenutno živi u Abaligetu sa sinovima, suprugom i majkom.

.

facebook.com/SzabadKikotoPecs

.

Razgovor je nastao kao plod saradnje između Szabadkikötő iz Pečuja i Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice u okviru programa „Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse“. Program je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija po projektu UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.

.

.

 
SR