U gostima – Kiss Tibor Noé

Svake subote u terminu od 19 časova na programu Radija Plac emitujemo emisiju U GOSTIMA u kojoj razgovaramo sa umetnicima, kulturnim radnicima, naučnicima i uopšte ljudima širokog duha iz bližeg i daljeg okruženja. Ko kome dolazi u goste gotovo da je nemoguće precizno zaključiti što dodatno isključuje manire kurtoazije na koje smo navikli.

.

Subota, 17. april 2021. / Radio Plac / 19:00

.

U subotu 17. aprila 2021, od 19 časova na Radiju Plac emitujemo dvanaestu epizodu emisije U GOSTIMA gde nam je gost Kiss Tibor Noé, pisac.  Repriza emisije je na programu u ponedeljak od 17 časova.

.

Tibor Noe Kiss rođen je 19. februara 1976. godine u Kišpesti. Deset godina bio je sertifikovani fudbaler FTC-a, 1996. godine završio je novinarsku školu Bálint György, a zatim je studirao sociologiju na Univerzitetu u Pečuju. Od 2003. godine bavi se novinarstvom, od 2010. radi za časopis Jelenkor, a od 2016. za časopis Theatre. Pokreće seriju događaja pod nazivom Književna diskoteka u Pečuju, i soc.real periodiku društvenih nauka i kulture. Njegova prva knjiga, Inkognito, objavljena je 2010. godine. Žiri koji mu je dodelio nagradu Bródy izabrao ga je za jednog od pet najboljih autora romana prvenaca. Drugu knjigu objavljuje 2014. godine, u izdavačkoj kući Magvető. Od 2016. njegovi romani su prevedeni na češki, nemački, poljski i slovenački, a njegove kratke priče, odlomci i drugi spisi mogu se čitati i na estonskom, hrvatskom, rumunskom i slovačkom jeziku. Njegovi književni tekstovi pojavljivali su se u brojnim štampanim i internet izdanjima i antologijama. Napisao je i pozorišnu dramu za A Keret Alkotócsoport „Ne želite li da razgovarate o sebi?” u izvođenju glumaca invalida i amatera roma. Nagrade: Nagrade: Békés Pál (2015), Prima Primissima Baranya Megyei Prima (2017), nagrada za književnost Attila Hazai (2020). Jednim od značajnih iskustava u svom životu smatra što je između 2013. i 2015. držao fudbalske treninge u Pečuju za mlade u nepovoljnom položaju. Zaljubljen je u radikalne muzičke žanrove, od trash popa, dark ambijentale do sludge metala.

.

Njegov roman Nepredvidljivi pejzaž, objavljen 2020. godine, izabran je za jednog od deset finalista za književnu nagradu Libri za 2021. godinu.

.

Sa Kiss Tibor Noé razgovara Szász Csongor. Emisija je na mađarskom jeziku.

.

kisstibornoe.hu

.

.

Razgovor je nastao kao plod saradnje između Szabadkikötő iz Pečuja i Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice u okviru programa „Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse“. Program je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija po projektu UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.

 

 
SR