U gostima – Somogyi Éva

Svake subote u terminu od 19 časova na programu Radija Plac emitujemo emisiju U GOSTIMA u kojoj razgovaramo sa umetnicima, kulturnim radnicima, naučnicima i uopšte ljudima širokog duha iz bližeg i daljeg okruženja. Ko kome dolazi u goste gotovo da je nemoguće precizno zaključiti što dodatno isključuje manire kurtoazije na koje smo navikli.

.

Subota, 24. april 2021. / Radio Plac / 19:00

.

U subotu 24. aprila 2021, od 19 časova na Radiju Plac emitujemo trinaestu epizodu emisije U GOSTIMA gde nam je gošća Eva Šomođi, likovna umetnica.  Repriza emisije je na programu u ponedeljak od 17 časova.

.

Eva Šomođi je rođena u Pečuju 1984. godine, gde i danas živi i radi. Završila je Srednju umetničku školu na odseku grafike, a zatim magistrirala dizajn na Institutu za primenjene umetnosti Univerziteta Nyugat Magyarország. U Finskoj je studirala slikarstvo, grafiku i instalaciju. Svojom knjigom koja sadrži prostorne ilustracije ciklusa pesama Mikloša Radnotija pod naslovom Kalendar, osvojila je specijalnu nagradu Mađarske nagrade za dizajn (Magyar Formatervezési Díj), u okviru koje je bila gost nekoliko domaćih i međunarodnih izložbi. Od 2014. godine upoznaje se sa procesom tradicionalne proizvodnje papira u Japanu, u programu kreativne rezidencije, intervencijama različitim svetlima, refleksima, senkama na Mino Vashi papiru. Sa prijateljima osniva Radionica za štampu zajednice Drukker 2018. godine, u kojoj stvaraju savremena dela koristeći stare metode štampe i održavaju radionice za širu javnost. U proleće 2019. učestvovala je u programu umetničkog boravka u umetničkom centru Piramid Atlantic u SAD. Ovde se uglavnom bavila procesima izrade papira zapadnog tipa i procesima modifikacije površine papira.

.

Kasnije se upoznaje sa laserskim rezanjem. U budućnosti, tradicionalne zanatske metode i mogućnosti koje pruža digitalizacija ojačaće jedni druge. Njen rad karakteriše osećaj inženjerske preciznosti, dok uvek traži suptilne prelaze između jasnoće, jednostavnosti i razigrane, uzbudljive kavalkade.

.

Sa Evom Šomođi razgovara Szász Csongor. Emisija je na mađarskom jeziku.

.

www.behance.net/evagrafikawww.instagram.com/someva

.

Razgovor je nastao kao plod saradnje između Szabadkikötő iz Pečuja i Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice u okviru programa „Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse“. Program je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija po projektu UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.

.

.

SR