O ZAJEDNIČKOM: SLOBODA I POLITIKE PRIPADNOSTI

U okviru serije javnih razgovora pod nazivom “O zajedničkom” koji imaju za cilj edukaciju, pokretanje dijaloga, razmenu mišljenja, slušanje i zajedničko promišljanje, jačamo osećaj zajedništva, kritički promišljamo i delimo iskustva, ideje i prakse, inicirajući razgovore na različite teme i probleme koji su prisutni u našem društvu i gradu.

.

Tribina će se održati u subotu, 8. juna 2024, sa početkom u 19 časova u prostoru Klare i Rose (Petefi Šandora 15).

.
Tema treće tribine u okviru programa “O zajedničkom” je Sloboda i politike pripadnosti. Učesnici tribine će, uz podršku građana, govoriti o protivrečnostima savremenog demokratskog ustrojstva i pitanju složenih odnosa nacionalnog identiteta i građanske i(li) globalne kulture. Život u multikulturnoj Subotici, kao i u drugim pograničnim područjima, pokreće pitanja protivrečnosti tradicionalnih oblika identitetskog izražavanja u kontekstu sve većeg značaja globalizacije i kosmopolitskih i interkulturnih svetonazora. Zajedničko promišljanje problema naše savremenosti će biti omeđeno dilemama oko (ne)pomirljivosti građanskog duha i nacionalnih osećaja, trajnosti političkih fragmentacija i enigmatičnog uspeha koji ostvarujemo na planu društvenih podela, a gosti tribine će pokušati da osvetle pojavu gotovo neurotičnog statusa savremenog političkog subjekta čija istovremenost čežnje za slobodom i tradicionalnim politikama pripadnosti intrigira lokalnu i regionalnu javnost.

.

Gosti tribine će biti: Marija Mandić, viša naučna saradnica Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda, Kšištof Čiževski, teoretičar, književnik i izdavač iz Poljske, Damir Zejnulahović, istraživač-saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju iz Beograda. Uvodnu reč daje Branislav Filipović, istraživač i predavač iz Subotice.

.
Tribina će se održati u subotu, 8. juna 2024, sa početkom u 19 časova u prostoru Klare i Rose (Šandora Petefija 15).

 

SR