Promocija knjige – Krzysztof Czyżewski: Mali centar sveta

„U svetu, u našem uglu galaksije, ljubav ne bi bila moguća da nije za male centre sveta.“

  • Krištof Čiževski

.

Predstavljanje dela Krištofa Čiževskog, poljskog autora i jednog od inicijatora Fondacije Graničnog područja u Sejnima, Poljska, održaće se u petak, 7. juna 2024. godine u 19 časova u prostorijama Klare i Rose (Petefi Šandora 15).

.

Tokom promocije, biće predstavljene dve knjige „Etos Graničnog područja“ i „Mali centar sveta“, objavljene na srpskom jeziku od strane izdavača XX Vek uz podršku Poljskog instituta.

.

Ulaz je slobodan.

.

Promocija će se održati na engleskom jeziku.

.

Naš kratki pregled pomenute dve knjige možete pronaći ovde:

https://www.klarairosa.com/ksistof-cizevski-mali-centar-sveta/

.

Krištof Čiževski (Varšava, 1958) je pisac, izdavač, fotograf i glumac. Glumio je u prvom ansamblu antropološkog pozorišta „Smeće“ (1978-1983) i uređivao je podzemni časopis. 1990. postao je jedan od inicijatora Fondacije „Granično područje“ i njen predsednik. 1991. osnovao je Centar „Granično područje kultura, umetnosti, naroda“ i postao njegov direktor. To je kulturna institucija koosnovana od strane Ministarstva kulture i nacionalne baštine i Vlade regionalne skupštine Podlaskog vojvodstva. Centar se nalazi u malom gradu Sejny, bivšem „štetlu“, na poljsko-litvansko-beloruskoj granici. „Granično područje“ revitalizovalo je jevrejski kvart u centru grada i ima svoje studije za umetničke i obrazovne programe u bivšoj hebrejskoj gimnaziji, ješivi i sinagogi.

.

Vizuelno: Iz obrazovnog projekta Fondacije Graničnog područja nazvanog Skriveni grad

.
SR