KNJIŽEVNOST SE VRAĆA U SUBOTICU: VIZUELNA SIGNALISTIČKA POEZIJA

U okviru programa „Književnost se vraća u Suboticu“, 11. januara 2024, u 19 časova održaće se mala promocija, intimno predstavljanje zbirki poezije *Teško u glavi* & *U kući od ljudske kože*, razgovor o signalizmu, životu u egzilu, umetnosti, autora Vladimira Milojkovića.

.

Vladimir Milojković / Vladimir Milojkovity rođen je u Szabadki u Jugoslaviji. Član engleskog PEN Centra. Piše na svim jugoslavneskim jezicima u zavisnosti o osećanju u trenutku. Član je jedine neformalne poslednje signalističke grupe autora na prostoru bivše Jugoslavije. Sa signalistima je učestvovao u izradi dve zbirke signalističke, DADA i vizualne poezije Magija signalizma / The Magic of Signalism (2016.) i Vizije signalizma / The Visions of Signalism (2017.).

.

Zastupljen je i u Antologiji signalizma objavljenoj 2023.

.

Njegova audio poezija uvrštena je u kompilaciju MATLIT (Materialidades da Literatura) iz 2018. u organizaciji portugalskog Coimbra Univerziteta. jegov kratki film *Verschwinden* napravljen u saradnji s Verene Dürr i Sofijom Živković bio je u finalu International Smarth Phone Festivala u Abuji (Nigerija) 2018-2019. Njegova izložba vizualne poezije *signal-iza-C-i-JA* postavljena je u Novom Sadu 2019, Zagrebu 2020. i u Subotici 2021. Milojkovity je objavio tri zbirke poezije. Razgovor sa Hertom 2014. (nagrada *Prvenac* za najbolji rukopis mladog autora), Teško u glavi (Presing 2020.), u kući od ljudske kože (nagrada Presing za 2021 za najbolji rukopis).

.

Potpisnik je deklaracije o zajedničkom jeziku. Od 2020. živi u Londonu.

.

.
Razgovor vodi Stefan Basarić.

SR