Izložba: Đula Bezeg/Border-line

U subotu, 30. marta u 18 časova u prostoru Klare i Rose (Petefi Šandora 15) otvaramo izložbu Đule Bezeg pod nazivom „Border-line“.
.
Izložbu otvara: Silard Janos Tot (politolog)
Učestvuju: Mezei Szilárd Ring Consort ( Silard MEZEI, Margit SZVETNJIK, Zoltan CSANJI, Kornel JENEI)
Plakat: Ena Gergić
.
…Polazna tačka serije je terminološki problematično značenje pojma manjine, tačnije, njegovo različito tumačenje. Da li se izraz manjina odnosi samo na manji broj ljudi ili i na malenkost? Po mom mišljenju, pojam ne nosi sa sobom samo referencu na kvantitet, već određuje i kvalitet. Prema tome, građani jedne nacionalnosti koji žive u manjini nisu samo malobrojniji, već se mogu osećati bezvredno i potlačeno. Smatram da ovo odlučujuće životno iskustvo koje može negativno uticati na samorefleksiju u vidu stigmatizacije…
.
“Bezeg se nikada ne izjašnjava, već postavlja pitanja, stoga njegove radove karakteriše stalna potraga: potraga za sopstvenim identitetom i identitetom vojvođanskih Mađara, potraga za domovinom i domom. Njegove dugoročne projekte, kao što su Dvodomnost, Tihi bastioni, Polarizovana tela ili Border-line, karakteriše određena dualnost, koju možda najbolje opisuje par suprotnosti spolja i iznutra. Vojvodina je njegov dom, ali i nije, strana je i poznata istovremeno. Autsajder, ali je deo zajednice. Spolja i iznutra najviše dolaze do izražaja u njegovom radu Border-line, gde se bukvalno poigrava sa obe strane granice…”
Adam Sor, fotograf
.
SR