Dvorišna galerija: „Utorkom uveče“, Laslo Antal

Dočekaćemo veče utorka 22.02.2022. uz otvaranje izložbe Lasla Antala i promatrati konstantno prisutne figuracije u njegovom radu i povratak ovih vizuelnih doživljaja u još jedan san. Izložbu će u 16.16 časova otvoriti Jelena Grujičić. 

.

Figure i portreti su za mene stalni izvor fascinacije i inspiracije. Oktobra 2020. godine se priključujem grupi za analizu snova u kojoj, dok pričamo o snovima, slikam inspirisan simbolima, likovima i slikama iz snova ljudi sa grupe.

.

Utorak, 22. februar 2022. / Dvorišna galerija / 16:16

.
Originali su mali formati rađeni sa gvaš tehnikom na kartonu. Ova mala selekcija radova (od ukupno 150) je nastala 2021.“ .Laslo Antal je vizuelni umetnik, dizajner, filmadžija i muzičar, rođen 6. juna 1984. u Subotici. Poslednjih 11 godina živi i stvara u Berlinu. Njegov rad karakteriše interdisciplinarni pristup i vizuelni jezik koji stvara duboko afektivan pesnički svet izlažući razna slojeve ljudskog iskustva. .Diplomirao je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu, smer za Grafičke komunikacije, 2007. godine. Radio je kao art direktor i dizajner u Pozorištu Kosztolányi Dezső u Subotici, Dobitnik je više međunarodnih nagrada u oblasti illustracija, plakata i slikarstva. .

.


Nakon odlaska za Berlin 2010. godine, upisuje postdiplomske studije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu (UDK). Master studije završio je 2012, a “Meisterschüler” studije 2014. godine.Od 2015. do 2019. radio je sa norveškom avant-gard pozorišnom grupom Vinge/Müller, kao snimatelj, montažer, kompozitor. Snima kratke filmove koji se koriste u njihovim predstavama. Saradjuje sa Volksbühne i Berliner Festpiele u Berlinu i sa Festspiellene u Bergenu, Norveška. .Sa glumicom i pevačicom Lidijom Andonov 2008. godine oformio je duo Sixth June. Objavljuju 6 albuma, sviraju u prestižnim klubovima i festivalima po Evropi i Južnoj Americi. .
2018. Laslo objavljuje svoj prvi solo album pod imenom Diesein. Oba muzička projekta su audio vizuelni projekti koji obuhvataju dizajn, film, i zvuk, i stvaraju autentičnu kombinaciju kreativnih ideja koji karakterišu njegov rad. .2020. radi na projektu, tj. na dočaranju i transformaciji muzike Andrije Pavlovića (Andy Pavlov) u vizuelni svet filma i fotografije, stvarajući celokupni vizuelni identitet koji prati prvo izdanje ovog autora. .Od 2017. radi na projektu vizuelni dnevnik – svakodnevnom izradom kolaža koji oslikavaju dan autora, hvata prvo, sirovo sećanje na događaj i ispituje kako obrađujemo svoja svakodnevna iskustva te kako se naša sećanja na događaje menjaju tokom vremena. Radovi su prikazani u različitim fazama, u Subotici, Beogradu, Berlinu, Perthu, Valenciji, Amsterdamu. 

.


Laslo će nastaviti da radi na ovom projektu svaki dan do kraja svog života.

.

.https://www.instagram.com/laslo.antal/
www.lasloantal.com 

.

.

Izložba se realizuje u okviru programa „Centar za savremenu kulturu i umetnost kao pokretač društvene promene“. Projekat je podržan od strane Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Fondacije Jelena Šantić, Grupe 484 i Evropske unije.. 

.

#EUzaTEBE

.

.

SR