Dvorišna galerija: Ricz Geza – Iza fasada

U subotu, 12. avgusta u 12 časova, u Dvorišnoj galriji (Korzo 1), otvaramo izložbu kolaža Ricz Geze – Iza fasada.

.

Najnoviji kolaži Ricz Geze vraćaju se kreatorovom ranom stilu, sveže obrađenom, spontanom procesu stvaranja. Dela crpe atmosferu živih ulica Subotice. Grad u Bačkoj je poznat po secesijskoj arhitekturi, ali ovi uglađeni fasadni elementi nužno ne odražavaju stvarne životne prostore ljudi koji tu žive. Moraćemo da prihvatimo da gradsku atmosferu bar jednako oblikuju kiosci koji se uklapaju, balkanski restorani ili grafiti.

.

Ricz je posebno za ovu izložbu kreirao svoja dela u mešovitoj tehnici, inspirisana fotografijama iz ranih 2000-ih godina i slikama sa Google Street View-a.

.

Biografija:

Ricz Géza je rođen 1980. godine u Subotici. Trenutno živi i stvara u Salcburgu.

.

Nastavio je svoje obrazovanje na Univerzitetu u Segedinu. Njegovi mentori bili su Sándor Aranyi, Pál Lázár i Lehel Gál.

.

Ricz je aktivan na više kreativnih polja. Karijeru je započeo grafitima i muralima. Trenutno se bavi primenjenom grafikom pored savremene likovne umetnosti i radi kao umetnički direktor. Redovno objavljuje u časopisima i učestvuje na međunarodnim izložbama. Između ostalog, izlagao je na Pariškom salonu jeseni (Salon D’Automne), Arsenalu u Veneciji, Veroni, Londonu, Bristolu, Minhenu, Buenos Ajresu, Južnoj Koreji, u Galeriji Stad u Salcburgu i u Muzeju savremene umetnosti u Budimpešti. Subotička publika je poslednji put imala priliku da vidi njegova dela na opsežnoj samostalnoj izložbi „Izolacija“ u Galeriji savremene umetnosti 2021. godine. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade i priznanja kako u inostranstvu tako i u Vojvodini, uključujući Forum nagradu i nagradu za Vojvođansku lepu mađarsku knjigu.

.

 

Izložba se realizuje u okviru podrške EED (European Endowment for Democracy).

.

Program Dvorišne galerija podržava štamparija Craft Marketing.

 

 

SR