Dvorišna galerija / Marijana Buljovčić: Lightscapes

U subotu, 22. aprila 2023. godine, u Dvorišnoj galeriji (Korzo 1), u 12 časova će biti otvorena izložba Marijane Buljovčić: Lightscapes. Izložbu će otvoriti Reka Đurković.

.

Subota, 22. april 2023. / Dvorišna galerija (Korzo 1) / 12:00

.

Marijana Buljovčić rođena je 1991. godine u Subotici. Diplomirala je 2015. godine na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, smer slikarstvo, u klasi Dragana Matića. Dobitnica je nagrade „Dragan Rakić“ za najuspešniji rad iz predmeta digitalna slika i oblasti novi likovni mediji 2014. Master studije slikarstva završila je pod mentorstvom istog profesora 2017. godine. Do sada je imala više samostalnih i grupnih izložbi. Trenutno živi i radi u Subotici kao nastavnik stručnih predmeta u Politehničkoj školi. Aktivan je član umetničke grupe SUEuKI i član Centra za savremenu kulturu i umetnost, Subotica.

.

LIGHTSCAPES

.

Digitalni kolaži  “Lightscapes” nadovezuju se na prethodnu seriju radova SPACE SHUFFLE.

.

„Nekada se verovalo da je space shuffle mesto, ili pak vreme, u kome se sastaju prostori i njihovi odrazi. Tačna definicija i dalje ne postoji.

Neki tvrde da se njegov ulaz može uočiti tamo gde se senke poigravaju sa svetlosnim zracima. Njihova treperava igra zavodi i obmanjuje posmatrača. Nemojte im previše verovati, ipak su to samo senke.

Na samom ulazu stoji putokaz: Ne to levo, ne to desno i ne to pravo. Oni koji su otišli previše daleko, tvrde da su pronašli prostore kako se igraju na nekakvoj vrtešci, kikoćući se misleći da ih niko ne vidi i ne čuje. Drugi nas, opet, uveravaju kako su strogo prateći putokaze pronašli pokretne stepenice koje vode u nigde.

Zatim, postoje uverenja da je space shuffle biće ili kakva pojava koju je teško, gotovo nemoguće uloviti. Niko ne zna kako ono izgleda. Pojavljuje se niotkuda i uvek u drugom obliku. Reklo bi se da ima bezbroj lica. Očevidci tvrde da je sačinjeno od kojekakvih zraka i geometrijskih oblika koji se preklapaju i prožimaju gradeći čitave metropolise. Kažu da se neki od njih mogu videti tek kada se ne gleda, kada se čvrsto zatvore kapci.“

.

Prvobitno ostvareni u formi minijaturnih light box-ova, ovoga puta ih vidimo u novom izdanju, izložene kao printove većih dimenzija u staklenim vitrinama Dvorišne galerije.

.

.

Program Dvorišne galerije održava se pod pokroviteljstvom European Endowment for Democracy.

Program Dvorišne galerija podržava štamparija Craft Marketing.

 

 

SR