Agora: UTOPIJA

Započinjemo seriju otvorenih razgovora u javnim prostorima i pozivamo sugrađane različitih generacija, stavova, obrazovanja, profesija… da zajedno promišljamo o raznim temama i razvijamo kulturu dijaloga. Birajući razna i neočekivana mesta za okupljanje, gradimo građanski prostor svuda oko nas.

.
Praktikujući okupljanje i promišljanje u javnom prostoru u formi agore pozivamo vas na razmenu mišljenja bez osude, eksperiment i prihvatanje drugog i drugačijeg.

.
Prvi susret će se održati u parku kod Gimnazije “Svetozar Marković” u sredu, 12. juna sa početkom u 19 časova.

.
Učešće je slobodno i svako je dobrodošao!

Razgovor se vodi na srpsko-hrvatsko-bunjevačkom jeziku.
Razgovor vodi Boris Čegar, profesor filozofije.

.
Tema: Utopija, kao nepostojeće mesto, kod Tomasa Mora sinonim za društvo pravde, ali isto tako za nemoguću političku stvarnost, kao reč se često koristi kako bi se označilo ono što govornik smatra iluzijom.

.
Da li je moguće postaviti pitanje „Da li je utopija moguća“? Ako jeste, da li je postavljanje tog pitanja vrsta eskapizma ili postavljanje ideala? Pitamo se o mogućnosti postizanja društva pravde, političke zajednice u kojoj će ideal pravde biti ostvaren. Pritom se ne oslanjamo na koncepcije spasa koje po pravilu imaju religijski karakter, naprotiv mi ih na izvestan način opovrgavamo ne pristajući na transcedentnu pravdu, na obećanje onostranog ispunjenja večne pravde.

.

Da li je moguće misliti utopiju ili se radi o apstraktumu koji na kraju ostaje samo prazna reč. Ima li misao
o utopiji nekog jasnog sadržaja ili se radi o maglovitoj predstavi nečega idealnog, o nekom poretku koji je
neostvariv.

.

Već sada se kao problem ispostavljaju koncepti pravde, idealnog: Da li je pravedno ono kako jeste ili ono
kako treba da bude?

.

#guerrillafoundation

SR