U gostima: Szájensz Szeánsz, Budimpešta

Udruženje Klara i Rosa obeležiće početak saradnje sa udruženjem Szájensz Szeánsz iz Budimpešte dvodnevnim programom koji će se održati tokom petka i subote, 24. i 25. maja u prostorijama Klare i Rose (Petefi Šandora 15). Szájensz Szeánsz je članica krovnog udruženja Marom.

.

Petak, 24. maj 2024, 16h

.
Era anksioznosti – razgovor o društvenim uzrocima individualnih psiholoških problema

.
Često se smatra da je duševna snaga znak da smo sposobni da ostanemo srećni, kreativni i produktivni uprkos okolnostima. Ali šta ako se opravdano osećamo loše, I ne uspevamo da se prilagodimo? Zašto se mentalno zdravlje ubrzano pogoršava širom sveta i šta psihologija može učiniti po tom pitanju?

.
Savremeni pokreti samospoznaje, koji se zasnivaju na otpornosti kroz optimizam, uglavnom se bave prilagođavanjem pojedinca na društvene probleme poput iscrpljujućih radnih mesta, društvene podele i porasta nejednakosti. Šta pojedinac može učiniti osim individualne prilagodljivosti?

.
Da li vas zanima kako društvene strukture i sistemi utiču na naše individualno blagostanje? Kako radno okruženje ili društvena očekivanja utiču na naš život?

.
Predavač: Dr. Čaban Šamu, pravnik, analitičar ponašanja, doktorand na ELTE
Predavanje će biti na mađarskom jeziku.

.

Subota, 25. maj u 16h

.
Ženski krugovi u informacionom društvu

.
Ženski krugovi se najčešće zasnivaju na poverenju, iskrenosti i razumevanju, stvarajući sigurno okruženje za promišljanje svakodnevnih iskustava. Da li to može funkcionisati u današnjem ubrzanom svetu? Kakav je značaj ženskog kruga u digitalnom društvu?

.
Budi deo ženskog kruga na jedan dan! Pridruži se interaktivnom razgovoru i podeli svoje misli!

.
Voditeljka kruga: Černai Lila, psiholog
Razgovor će biti na mađarskom jeziku.
https://www.noikor.com/
https://www.instagram.com/noikor_/

.

Subota, 25. maj u 19h

.
O zajedničkom: Kako je živeti u EU?

.
U okviru serije javnih razgovora pod nazivom “O zajedničkom” koji imaju za cilj edukaciju, pokretanje dijaloga, razmenu mišljenja, slušanje i zajedničko promišljanje jačamo osećaj zajedništva, kritički promišljamo i delimo iskustva, ideje i prakse, inicirajući razgovore na različite teme i probleme koji su prisutni u našem društvu i gradu. Razgovor će se voditi na mađarskom jeziku.

.
Od 6. do 9. juna 2024, milioni Evropljana će izaći na izbore za Evropski parlament i tako učestvovati u oblikovanju budućnosti evropske demokratije. Mađarska je članica Evropske Unije već dvadeset godina, dok je Srbija na putu pristupanja otprilike isto toliko.

.
Kakva su iskustva, percepcije i stavovi građana o evropskim vrednostima i mogućnostima u Uniji u obe države? Kakva je atmosfera u mađarskom društvu a kako srpsko društvo gleda na život u Uniji? Kako doživljavamo i sprovodimo demokratiju?

.
Učesnici tribine su Danijel Milbaher, politikolog, analitičar Instituta Polemia (Budimpešta) i Virag Đurković, glavna i odgovorna urednica trojezičnog istraživačkog portala Transparentna Vojvodina (Subotica).

.
Razgovor moderira Čaban Šamu, pravnik, psihoterapeut, doktorand na ELTE.

.

Krovno udruženje Marom osnovano je u Mađarskoj, 2002. godine od strane grupe studenata koji putem kulturnog posredovanja, kako lokalno tako i nacionalno, pokušavaju da grade prihvatljivije i otvorenije društvo. Tokom godina postali su jedna od najvažnijih organizacija civilnog društva koje okuplja zajednice, a zalažu se za društvo koje je pravednije, štiti slabije, pomaže onima kojima je to potrebno, poštuje i slavi različitost i mirnim sredstvima se bori protiv svih oblika isključivanja i tlačenja. Stvaraju nezavisna mesta gde zajednica može slobodno deliti svoje misli, podsticati na akciju i učešće i pružiti zaštitu slobode i nezavisnosti.

SR