OTKLJUČAVANJE JAVNOG PROSTORA

Koliko znamo o prostoru u kom živimo? Znamo li koje se priče kriju iza zgrada pored kojih prolazimo svakodnevno? Pripada li javni prostor građanima i koje su mogućnosti za njegovo otključavanje i oplemenjivanje? Kako je nasleđe Subotice bilo aktuelno i moderno u svoje doba i šta danas ostavljamo potomcima?

.

Dvodnevni program u Subotici ima za cilj pokretanje dijaloga, okupljanje i zajedničko promišljanje o potencijalima i svrsi javnog prostora, potrebama građana, odgovornosti stručnih lica koja dozvoljavaju promene javnog prostora u našem društvu, kao i o tome kako savremenost kreira nasleđe.

.

Program je podržan od strane European Fund for the Balkans (EFB) , pod okriljem Mreže evropskih fondacija“ i The Engaged Democracy Initiative (EDI) programa.

.

Petak, 10. maj 2024. 18 h

Šetnja „LICA ULICE PETEFI ŠANDORA U SUBOTICI“, Prof. dr Viktorija Aladžić

Šetnju započinjemo kod Trga žrtava fašizma.

.

Viktorija Aladžić je arhitekta, urbanista i stručnjak za zaštitu i revitalizaciju baštine svog rodnog grada Subotice, vanredni profesor na Građevinskom fakultetu u Subotici.

.

Petefi ulica, nekadašnja Peštanska, nastala je na delu glavne saobraćajnice koja je iz Subotice vodila prema Baji i Halašu, na dva od sedam glavnih putnih pravaca koji su Suboticu povezivali sa susednim gradovima i prestonicama. Povezujući nekadašnju glavnu subotičku pijacu i glavnu gradsku ulicu (danas Trg Jakaba i Komora) sa raskrsnicom od koje su se granali Bajski i Halaški put (danas Trg kralja Tomislava), Petefi Šandora je bila atraktivna ulica koja je privlačila ljude različitih interesovanja, različitih nacionalnosti i različitog kulturnog miljea, koji su doprinosili njenom jedinstvenom karakteru i jedinstvenoj istoriji koja oslikava istoriju grada u malom. Sa ovom ulicom, njenim glavnim akterima, istorijom arhitekture koja je ovde izgrađena i sa raznovrsnošću njenog sadržaja upoznaćemo se tokom šetnje koja će započeti kod Trga žrtava fašizma. Tokom šetnje obići ćemo dvadesetak kuća koje se nalaze u ovoj ulici, a o njihovoj istoriji, arhitekturi i bogatstvu raznovrsnosti govoriće Prof. dr Viktorija Aladžić.

.

Nakon šetnje sledi prijem u prostoru Klare i Rose,  upoznavanje sa prostorom i mogućnostima učešća u programima Centra. Uz posluženje i neformalni susret otvaramo mogućnost za razmenu i povezivanje sugrađana.

.

Subota, 11. maj 2024.

18h – Projekcija filma „Umetnost sećanja“

19.30 – Tribina: „Javni prostor u savremenom kontekstu“

.

Viktorija Aladžić (arhitekta, profesor, Građevinski fakultet, Subotica), Iva Čukić (arhitekta, Ministarstvo prostora, Beograd) , Jelena Radenović (rediteljka filma, Beograd)

Moderatorka:  Nela Tonković, istoričarka umentnosti.

.

Prakse i modeli prostornog planiranja iz prošlosti. Upotreba javnog prostora u razvijenim društvima. Izazovi investitorskog urbanizma. Mogućnosti prevazilaženja trenutnih okolnosti. Snaga solidarnosti i udruživanja.

.

 

.

 

 

SR