Kreativno pisanje “Osnaži me mislima”

Pozivamo mlade od 12 – 14 godina da se prijave na radionice kreativnog pisanja „Osnaži me mislima“ koje organizuje Delegacija EU u Srbiji. Radionice će se održati u petak, 19. aprila od 16 do 19 časova, i u subotu, 20. aprila od 12 do 15 časova u prostoru Klare i Rose (Petefi Šandora 15). Broj učesnika po radionici: 15. Radionice su besplatne, ali je obavezno prijaviti se na adresu: info@euinfo.rs

.

Cilj projekta jeste da se, uz pomoć književnog dela, spoznaju lični strahovi, te da se putem empatije s glavnim junakom slikovnice, dođe do načina za rešavanje sopstvenih problema. Pisanje, kao stvaralački čin, predstavljao bi oslobađanje kroz umetnički izraz.

.

Projekat će se ralizovati tako da deca/tinejdžeri, nakon čitanja slikovnice od strane moderetora, zađu  u strahove koje  imaju a koji im ometaju svakodnevicu (te i san). Osvešćivanje strahova i suočavanje sa njima, do čega će se, u otvorenom razgovoru doći, po rečima psihologa, najbolji je put za prevazilaženje istih.  Oslobađanje od strahova realizovaće se kroz stvaralački proces – pisanje priče. Deci će, putem šablona i usmenog pojašnjenja istih, biti predočen način pisanja književne priče. Svako dete će, uz nadzor mentora, napisati priču o sopstvenim strahovima i načinima njihovog prevazilaženja.

.

Svako dete dobilo bi odštampane šablone i radni materijal. Po okončanju radionice, bilo bi u obavezi da napisanu priču preda radi daljeg protokola.

.

Nakon završene priče, svako dete bi dobilo svoju knjigu, odnosno priču sadržanu u knjizi.

.

U svetlu skorašnjih nemilih događanja, mislimo da je parvo vreme da se ovaj projekat implementira u škole, kako bi se stekao utisak o razmišljanjima učenika, koji su posle svega doživljenog u strahu, i koji strahove i misli  teško dele i otvaraju se emotivno prema roditeljima i pedagozima.

.

Kroz ovaj metod rada oni izražavaju svoje misli, osećanja i emocionalno stanje, a samim tim uče kako da prevaziđu probleme i poteškoće.

.

Prethodne radionice možete pogledati na linkovima:

https://europa.rs/crtaj-kroz-vekove-radionica-za-decu/

https://europa.rs/kreativac-pisac-subotom-za-najmladje/

https://www.youtube.com/watch?v=991iERARCSo&ab_channel=BrainzTV

https://europa.rs/eu-strip-nacrtaj-svoju-pricu-izabrani-najbolji-radovi/

https://europa.rs/masta-prica-evropske-price/

https://europa.rs/subotom-za-najmladje-nacrtaj-svoju-pricu/

https://europa.rs/poziv-na-deciju-zelenu-robokids-radionicu/

https://www.youtube.com/watch?v=v97JFBifMHU&ab_channel=BrainzTV

SR