U gostima – Nina Dragičević

Szombatonként 19 órától a Plac Rádión hallható a VENDÉGSÉGBEN című műsor, amelyben közelebbi és távolabbi környezetünkből származó művészek, tudósok, a művelődési élet szereplői és nyitott szemléletű polgárok beszélgetnek velünk. Azt, hogy ki, kinek lesz a vendége, szinte lehetetlen előre tudni, és ez a spontaneitás szerencsésen elkerülhetővé teszi azt a modorosságot, amely az előre kitalált műsoroknak gyakori jellemzője.

.

Subota, 13. april 2021. / Radio Plac / 19:00

.

U subotu 3. aprila 2021, od 19 časova na Radiju Plac emitujemo desetu epizodu emisije U GOSTIMA gde razgovaramo sa Ninom Dragičević, kniževnicom i kompozitorkom, članicom kolektiva Zavod Sploh iz Ljubljane.  Repriza emisije je na programu u ponedeljak od 17 časova.

.

Ova svestrana umetnica doktor je iz oblasti sociololoških nauka i autorka romana “Kdo ima druge skrbi”  (Ko ima druge brige), dve monografije esejističkog karaktera: “Slavne neznane” i “Med njima je glasba” kao i višestruko nagrađivane zbirke pesama “Ljubav reče greva”  ( Ljubav je rekla idemo). Njeni su tekstovi prevedeni na engleski, nemački,  češki, španski jezik. Nina je umetnička direktorka Međunarodnog simpozijum festivala Topografija zvuka.

.

U emisiji progovara o angažovanoj umetnosti, aktivizmu, Lgbt sceni u Sloveniji, o tome kako zvuk kreira identitet te o svojim umetničkim projektima i tendencijama.

.

Sa Ninom Dragičević razgovara Gordana Vukov Ciganjik.

.

http://ninadragicevic.com/

.

Nakon emisije emitujemo radio dramu “Ljubi me brzo” nastalu po istoimenom književnom tekstu Nine Dragičević (Idiot, 2016). Ova radio drama uvlači nas u efekte ubrzanja na misao savremenog ljubavnika,  želje i večnog leta. Zvučni tok misli, koji ne prenosi slušaocu ništa preko radija, već sam aparat predstavlja kostur u kome misao prolazi i zvuči.  

.

.

Razgovor je nastao kao plod saradnje između Zavoda Sploh iz Ljubljane i Centra za savremenu kulturu i umetnost iz Subotice u okviru programa „Izgradnja zajednice kroz kulturne prakse“. Program je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo, Srbija po projektu UG „Klara i Rosa“ iz Subotice.

.

.
 
HU